Protonentherapie wordt sinds 2018 toegepast in Nederland.
Het gewicht van een protonenapparaat: circa 20 ton.
De deeltjesversneller van het protonenapparaat werkt volgens de principes van Einsteins relativiteitstheorie.
Protonentherapie is de duurste medische technologie die er bestaat.
De snelheid van de protonen: ze kunnen 4x rond de aarde bewegen in 1 seconde
Maar wat is protonentherapie nu precies?
Bestralen met protonen is een innovatieve techniek waarmee de kans op bijwerkingen voor de patiënt met kanker aanzienlijk vermindert. Bij protonentherapie stopt de straling namelijk grotendeels in de tumor en komt hierdoor niet in het omliggende gezonde weefsel. Dit is vooral winst voor de omliggende risico-organen en het gezonde weefsel, bijvoorbeeld de oogzenuw of de geheugen gebieden. Of bij tumoren die relatief ongevoelig zijn voor straling en daarom een hoge dosis moeten krijgen.
Alleen wanneer wordt vastgesteld dat de toegevoegde waarde groot genoeg is, kan protonentherapie worden toegepast. Voordat wordt gestart, wordt er een CT-scan gemaakt. Deze bepaalt de exacte locatie en omvang van de tumor. Met deze gegevens wordt een bestralingsplan gemaakt voor beide technieken, protonentherapie en de conventionele (fotonen) radiotherapie. Als er duidelijk voordeel is, beslist uw specialist uit uw eigen ziekenhuis - in overleg met het specialistisch protonencentrum - of u in aanmerking komt voor conventionele bestraling of protonentherapie.
Wanneer kan protonentherapie worden toegepast?
- Kindertumoren, oogtumoren en schedelbasistumoren (standaard indicaties).
- Bijzondere gevallen van borstkanker, hoofd-halskanker en longkanker waar risico is voor de omliggende organen, zoals de oogzenuw of geheugen gebieden (model-based indicaties).
- Patiënten jonger dan 50 jaar, met een tumor waarbij de prognose relatief goed is. Bijvoorbeeld borstkanker in een vroeg stadium of de ziekte van Hodgkin (preventie van secundaire tumoren).
- Potentiële indicaties. Door gerandomiseerde studies moet de meerwaarde van protonentherapie worden aangetoond.