Voorwoord

‘Als kankerpatiënt is het fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat.’

Ik ben sinds 2003 verbonden aan Maastro. In die achttien jaar boekten we in de wereld van de radiotherapie, net als in de medische wereld, veel vooruitgang. Uitgroeien tot radiotherapiecentrum voor protonentherapie is een mooi voorbeeld. Ondanks dat deze therapie wereldwijd al vijftig jaar bestaat, is ze in Nederland relatief nieuw. Dankzij de uitstekende klinisch fysici in ons land, en de krachtenbundeling met protonentherapiecentra in Groningen en Delft, hebben wij nu de kans om protonentherapie naar een hoger niveau te brengen. Om de bijwerkingen voor onze patiënten tot een minimum te beperken en te zorgen voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. De titel van dit magazine is ‘Veerkracht’. Het is indrukwekkend hoe onze patiënten omgaan met tegenvallers. Ondanks alle ellende zijn velen van hen optimistisch, willen ze alles uit het leven halen en geven ze kanker een plek onder het mom van ‘shit happens’. Protonentherapie vraagt soms nog extra flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat wij slechts één bestralingstoestel hebben. Ik vind het bijzonder hoe onze patiënten daarmee omgaan in een toch al onrustige periode van hun leven.

Wij behandelen dit jaar zo’n 240 patiënten met protonentherapie. Dat lijkt weinig, maar de therapie is zelfs onder radiotherapeuten relatief onbekend.

Als zij de mogelijkheden niet bespreken met hun patiënten, dan kunnen die er ook niet om vragen. Buiten de radiotherapiewereld is de onbekendheid nóg groter, dus het is essentieel de toegevoegde waarde van protonentherapie breder uit te dragen. Met dit magazine zetten wij een eerste voorzichtige stap. Onze terughoudendheid is overigens weloverwogen, want slechts 3% van de bestraalde kankerpatiënten komt in aanmerking voor protonentherapie. Van de andere kant maken we in Nederland nu te weinig gebruik van deze behandelvorm, dus wij willen patiënten en artsen laten weten dat deze optie er is. Maar niet alleen dat… Als kankerpatiënt is het fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Dat je samen met ons en je naasten kunt beslissen over een behandelaanpak waarvan jij gelukkig wordt. Die symbool staat voor kwaliteit van leven. Want dat is de essentie.

Liesbeth Boersma Directeur Patiëntenzorg Maastro