Zo beleef je een leuke dag in Zuid-Limburg

Als je in behandeling bij Maastro bent, moet je misschien wel een paar nachten blijven. De zorgverzekeraar vergoedt deze kosten deels.

En als je dan toch in Zuid-Limburg bent, dan is het ook leuk om de omgeving te bekijken.

Steek een kaarsje aan voor troost

“In de Onze Lieve Vrouwebasiliek kun je in de kapel een kaarsje aansteken en je richten tot het beeld van de Sterre der Zee, een 15de-eeuws genadebeeld van Maria. Zit je in een moeilijke tijd, dan kun je daar troost en raad vinden.”

Wandelen door de Limburgse heuvels

“Het Limburgse heuvellandschap is nergens zo mooi als rondom Maastricht. Bezoek bijvoorbeeld Vijlen, het enige bergdorpje van Nederland, en rijd dan door naar de bossen om koffie te drinken of te lunchen in boscafé ‘t Hijgend Hert.”

Een tochtje over de grens

“Rijd eerst naar Eijsden. Drink daar iets op het terras van Eetcafé Aon t Bat, of direct aan de maas ligt Brasserie La Meuse. Het pand dateert van 1774 en bevindt zich onder aan de schilderachtige Diepstraat in Eijsden. Daar steek je met het pontje de Belgische grens over naar Lanaye."

Bezoek de Reus van Schimmert

“De watertoren van Schimmert, bijgenaamd ‘de Reus van Schimmert’, is een 38 meter hoge watertoren in de gemeente Beekdaelen. De toren dateert uit 1927 en is geïnspireerd door de architectuur van de Amsterdamse School. In 2021 opende De Reusch. Je vindt er op verschillende verdiepingen een winkel, restaurant, proeflokaal, brouwerij, smaaktheater en prachtig uitzichtpunt. In het bijzondere restaurant kun je zeven dagen per week genieten van heerlijke streekproducten (bijtijds reserveren).”

Kunst bewonderen in UT Glaashoes

“In galerie, atelier en beeldentuin Ut Glaashoes maak je kennis met zo’n 25 kunstenaars, hun gedachten, het creatieve proces en unieke schilderijen. Het is mooi dat Ut Glaashoes kunstenaars de mogelijkheid biedt om zich persoonlijk, sociaal en maatschappelijk te ontwikkelen. En via de Kunstuitleen kun je tijdelijk genieten van één of meer van de schilderijen. Ut Glaashoes maakt deel uit van Maastricht Art Map."

Zoeken naar boeken in kerkelijke sferen

“Boekhandel Dominicanen is een favoriete plek van velen. Indrukwekkend. Uniek. Sfeervol. De winkel bevindt zich in de ruim 700 jaar oude Dominicanenkerk. Deze boekhandel staat in menig internationaal lijstje van mooiste boekhandels ter wereld. En dat is meer dan terecht. Er is geen betere plek om een boek te kopen.”

Wegdromen in bioscoop Lumière

“In filmhuis Lumière in het centrum van Maastricht kun je in een gedeelte van de Timmerfabriek in het Boschstraatkwartier wegzwijmelen bij de mooiste films. Lumière behoort met zijn 500 stoelen tot de grotere filmhuizen van Nederland.”

Als in Frankrijk

"Bezoek Aken, de prachtige Duitse stad op circa 30 minuten rijden met de auto. Deze historische domstad heeft vele winkels, bezienswaardigheden en musea. Of doe net alsof je in het buitenland bent tijdens een autorit door het Jekerdal richting Chateau Neercanne. Met die wijnranken waan je je helemaal in Frankrijk.”