In de beste handen

Wie bij Maastro aanklopt voor protonenbehandeling heeft als topprioriteit ‘overleven’, liefst met minimale bijwerkingen. Hoe nauwkeuriger we de tumor bestralen, hoe kleiner de kans dat we gezond weefsel beschadigen en hoe groter de kans dat we organen sparen en iemands kwaliteit van leven behouden. Ook mentale aspecten spelen een rol in de balans tussen overleven en kwaliteit van leven. Daarom is er bij Maastro voor elke patiënt veel persoonlijke aandacht.

Maastro is een nationaal en internationaal gerenommeerd radiotherapiecentrum zonder winstoogmerk, dat nadrukkelijk de verbinding wil leggen tussen patiëntenzorg, onderwijs en effectief wetenschappelijk onderzoek. Als topspecialistisch instituut zien we het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om continu te streven naar vernieuwing om onze patiënten beter, sneller en veilig te behandelen. We willen ons hiervoor op een maatschappelijk verantwoorde manier inzetten in samenwerking met onze partners in de radiotherapie, met (com)passie voor elke patiënt en professionele gedrevenheid. Meer informatie over Maastro

Ongetwijfeld is protonentherapie de meest besproken innovatie bij Maastro. Mensen die hiervoor in aanmerking komen, hebben voordeel hiervan. Ze hebben minder kans op bijwerkingen en dus een betere kwaliteit van leven. En juist bij zo’n nieuwe techniek is het van belang om samen met een patiënt de afweging te maken tussen de voor- en nadelen van de verschillende behandelmogelijkheden, te bespreken welke (behandel)opties er zijn en wat iemand kan verwachten. Dit heeft ook effect op de geestelijke gemoedstoestand. We weten uit onderzoek dat patiënten die het zorgproces goed begrijpen, minder kans hebben op depressies, vermoeidheidsklachten, stress- en angstgevoelens. En dat zorgt ervoor dat het lichamelijk herstel vlotter verloopt.

Uiteindelijk maken mensen hun eigen afweging. Voor de zorgvuldige begeleiding van onze patiënten en hun naasten vinden we het bij Maastro daarom zo relevant om hun behoeftes te begrijpen.

We spreken met patiënten vaak over uiteenlopende onderwerpen. Soms zit er achter de vraag een andere vraag. Om de juiste overweging te maken, vinden patiënten het meestal prettig om ook die vragen boven tafel te krijgen en open daarover met elkaar te praten. Dit kan een gesprek zijn tussen arts, patiënt en naasten. Maar vaak zijn het gesprekken tussen uitsluitend arts en patiënt. Deze gesprekken zorgen ervoor dat iemand met zoveel mogelijk veerkracht het zorgproces ingaat. Dat vinden we belangrijk. Bij Maastro ontwikkelden we hiervoor verschillende keuzehulpen om samen die behandeling te kiezen die bij de wensen van iemand past. Zo behoudt de patiënt zelf de regie.